de weg van                                 Positieve Desintegratie?

Positieve desintegratie (bedacht door psycholoog/filosoof Dabrowski) geeft de 5 niveaus van persoonlijkheidsontwikkeling weer. Eerst is er de weg naar het zoeken van innerlijke rust buiten het zelf (niveau 1). Voor de meeste mensen is dit 'normaal' omdat het het enige  perspectief is dat ze kennen. Echter steeds meer mensen voelen dat het niet klopt, zijn onrustig of voelen dat er meer is. Zij ervaren eerst een innerlijk conflict (niveau 2) en hebben een nieuw perspectief nodig om door te kunnen groeien naar een stabiele vorm van innerlijke rust (niveau 3 t/m 5). 

Bekijk op welk niveau jij zit:

 Niveau 1. Het ego

Je leeft een zoveel mogelijk comfortabel leven. Je hebt weinig conflicten met jezelf omdat je doet wat je altijd geleerd hebt en wat 'hoort'. Als iemand van jouw ideeën 'van hoe het hoort' afwijkt dan vind je dit moeilijk om te begrijpen en heb je hier snel een oordeel over. Wat jij doet en wie jij bent is gebaseerd op een maatschappelijk gewenst beeld. Je neemt dat beeld niet in twijfel omdat het comfortabel en veilig aanvoelt. Wanneer je een keuze moet maken vind je het erg belangrijk wat de ander er van vindt. Je denkt weinig na over of het ook anders kan. Het voelt ook alsof je geen andere keuze hebt dan te leven zoals je op dit moment doet.

Dit is een prettig niveau om in te leven zolang je dit onbewust doet. 

 

Niveau 2. Het innerlijke conflict

Je bent aan het ontwaken. Je beseft zelf, of je lichaam geeft aan, dat er iets niet klopt. Je doet alles zoals het 'hoort' maar je wordt er niet gelukkig van. Vaak gebeurt dit in de puberteit, midlifecrisis, menopauze of na een ingrijpende gebeurtenis. Het betekent dat je toe bent aan ontwikkeling. Niet gek want ieder levend wezen/ding groeit. Jij bent als mens gemaakt om te ervaren, om te leven en niet om geleefd te worden. Dit kan lastig of eng zijn aangezien er dan zaken gaan veranderen. Je raakt in conflict met jezelf en dat kan leiden tot burn-out, bore-out, depressie of andere onruststokers.

 

Op niveau 2 kom je op een tweesprong. Wanneer je ervoor kiest om je drang tot ontwikkeling te onderdrukken ga je terug naar niveau 1 en zul je de rest van je leven het gevoel van onrust houden. De innerlijke drang om te ontwikkelen blijft immers. Je bent bewust geworden en vanuit wetend kun je niet meer terug naar onwetend.

Kies je ervoor om naar deze natuurlijke stand van je lichaam en geest te luisteren dan zal er een transformatie gaan plaatsvinden. Hiervoor dien je anders te gaan denken en je gedrag af te stemmen op je gevoel (intuïtie) in plaats van je verstand. Je verstand geeft namelijk steeds signalen van gevaar af en als dat het voor het zeggen blijft hebben, zul je in angst leven en zal er niets veranderen.

 

Niveau 2 is dan ook de meest lastige periode en het is raadzaam om in deze fase hulp in te schakelen.

Niveau 3.  Het loslaten van het ego en ontdekken van je persoonlijkheid

Je gaat steeds meer de 'illusie' van het leven waarin je je bevindt inzien en onderkent dat er meerdere manieren zijn om ergens tegenaan te kijken. Je bent niet langer in de macht van de wereld om je heen. Je maakt je los van wat 'hoort' en bouwt een eigen waarden- en normen systeem op. Langzaamaan ga je weer leren hoe je keuzes moet maken. Niet gebaseerd op angst maar in alle vrijheid en omdat je steeds meer behoefte krijgt om dingen te gaan ontdekken. Je voelt je letterlijk verlost en de angst maakt plaats voor vertrouwen. Dat maakt dat je in een flow terecht komt. Je begint een beeld te krijgen van je persoonlijkheidsideaal maar daadwerkelijke belichaming hiervan is nog te hoog gegrepen. Je zult hiervoor nog de behoefte aan goedkeuring van andere moeten loslaten. Je leert jezelf op een nieuwe manier kennen omdat je nu gedreven word door een innerlijke drijfveer in plaats van door het denken. Je ontdekt (jouw) passie en zult verbaasd zijn over je eigen kwaliteiten en waar deze jou brengen.

 

Niveau 4. Je persoonlijkheid vormgeven

Je hebt een eigen waarden- en normen systeem opgebouwd en leeft hier ook naar. Zelfreflectie is jouw motor. Je bent je totaal bewust van wat je doet en wat je voelt en kunt dit ook sturen. Je bent open en eerlijk naar jezelf en anderen en komt daardoor 'echt' over in gedrag en handelen. Hier word je om gewaardeerd en men kijkt naar je op. Je houdt energie over omdat je dit niet meer verspilt aan onnodige zaken. Er is dus ruimte om jouw wereld, op wat voor manier dan ook, te verrijken. Welke tegenslagen je ook te verduren krijgt, jij blijft hoe dan ook overeind. Jij hebt de regie in handen en accepteert dat je op sommige zaken nooit controle zult hebben en kunt deze dan ook loslaten. Hierdoor kun je elke beslissing in vrijheid nemen en zijn er oneindig veel mogelijkheden voor jou. 

 

Niveau 5. Je ideale persoonlijkheid

Dit niveau wordt maar door weinige bereikt maar is zeker niet onmogelijk! Je persoonlijke ideaal is bereikt en dat is zelf gecreëerd, zelf bepaald, zelf bekrachtigd en van zichzelf bewust. Er is geen innerlijk conflict meer en jouw energie trekt veel liefde aan. Grote voorbeelden van deze personen zijn Mahatma Ghandi en Dalai Lama.   

 

Bekijk hier de webinar van Lieke weet Raad: Wat is Positieve desintegratie? (70 minuten)

Meer informatie:

 

Mijn ervaring en kennis is opgedaan voornamelijk uit het leven, zeker ook uit boeken maar meer nog door zelf te experimenteren en kritisch te onderzoeken. Lees hier meer over mij.

 

Alles wat ik doe is afgeleid van de theorie Positieve desintegratie (geen zorg, ik leg het uit in jip-en-janneke taal)

De theorie geeft 5 niveau's van persoonlijke ontwikkeling weer en het schokkende geval is dat de meeste mensen in het laagste niveau zitten!!!!

 

Tijd dus voor aandacht in persoonlijkheidsontwikkeling. 

Met een gezonde balans tussen diepgang en humor haal ik de oerkracht uit jou, je team of je bedrijf naar boven. 

 

Zoek uit in hoeverre jouw persoonlijkheid ontwikkeld is: TEST

 

Voor vragen of een vrijblijvend kennismakingsgesprek neem contact op.